Vadstena

Inspiration fra Vadstena:

PilgrimsHuset Maribo er inspireret af de aktiviteter, som siden midt i 1990´erne har foregået i Pilgrimscentrum i Vadstena. Maribo og Vadstena har det til fælles, at begge kirker er bygget efter forskrift af Den Hellige Birgitta, og begge byer har i dag et levende kloster i Birgittas tradition.

 

I Pilgrimscentrum i Vadstena er der mange daglige aktiviteter og stedet bæres af et stort netværk af frivillige. I Klosterkyrkan er der dagligt tidebønner, og er kirken lukket, holdes de i Pilgrimscentrums eget andagtsrum. I caféen kan man mødes og samtale, og der er et stort bibliotek, hvor man kan fordybe sig i åndelig litteratur fra hele Norden og Europa.

 

En af de vigtigste livsnerver er de daglige samtaler, som foregår i Pilgrimscentrum. På svensk hedder det ”delande” og består i enkel runde, hvor hver enkelt får mulighede for at fortælle, hvad der ligger på hjertet. Det vigtigste i samtaleformen er evnen til at lytte til andre. I denne fælles lytten opstår noget overraskende nyt.

 

Fra Pilgrimscentrum arrangeres mange vandringer, og da der er op til 100.000 besøgende i Vadstena pr. år, er der mange gæster, som besøger det lille hus.

 

På det seneste er der åbnet et lille retrætehus, Mariagården, i tilknytning til Pilgrimscentrum. 

Birgitta af Vadstena

Birgitta af Vadstena levede i 1300-tallet, og blev gennem sine åbenbaringer og ihærdighed en stor reformator af det kirkelige liv. Gennem de nøje instrukser, hun fik i sine visioner, blev hun en betydningsfuld klostergrundlægger. 

 

Når man læser Birgittas åbenbaringer, bevæges man af den intensitet, som fylder de mange tætskrevne sider. Der er meget, som støder det moderne sind. Billeder af, hvad der kommer til at ske mennesker i helvede. Udfald mod biskopper, præster og ordensfolk, som ikke fører et tilstrækkeligt helligt levned. Ingen ville stå for Birgittas rettekniv, hvis hun kom til orde i dag!

 

Alle ville falde, én for én. Det ville uden tvivl, med Birgittas skarpe blik, se endnu værre ud i kirken end det gjorde dengang, hun levede.

 

Klosterliljen:

Dele af den gamle kirkegård i Maribo dækkes hvert forår af et tæppe af løgplanter, hvoraf særligt bemærkes den karakteristiske Dorthealilje, eller ”klosterliljen”.

 

Den findes i flere haver på det gamle klosters område, og er ligeledes kendt fra Vadstena. ”Klosterets egen blomst” har overlevet siden middelalderen og er formentlig indført af Birgittinerne fra Sverige i 1400-tallet.

Pilgrimscentrum i Vadstena

Klostergatan 7

592 30 Vadstena

Tel. 0143 - 105 71
pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se

Åbent: Tisd - Fre 08:00 - 16:00

fra 25/4 lukket mandage

Pilgrimssommer 27/6 - 7/8
Åbent Tirsdag - Lørdag 08:00 - 16:00

Pilgrimscentrum i Vadstena drives af Svenska kyrkan Linköpings stift, og er en økumenisk mødeplads for mennesker på vej.

 

www.pilgrimscentrum.se

press to zoom
press to zoom
SAM_2118
SAM_2118
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom